Δόξα τω Θεώ, πάντων ένεκεν. - Αγ. Ιωάννης Χρυσόστομος

Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Απαραίτητες διευκρινίσεις για την υπεύθυνη δήλωση άρνησης δωρεάς οργάνων

Επειδή πολλοί μας ρωτούν σχετικά με ζητήματα της υπεύθυνης δήλωσης, ενόψει της έναρξης της τυπικής ισχύος του Ν. 3984/2011, που αφορά το νέο καθεστώς των μεταμοσχεύσεων και την εικαζόμενη συναίνεση, προβαίνουμε στις παρακάτω διευκρινίσεις:

Οι υπεύθυνες δηλώσεις μπορούν να κατατεθούν στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και μετά την 1η Ιουνίου. Η πληροφορία που καλοπροαίρετα  αναγράφεται σε κάποιους ιστοτόπους, ότι η αποστολή των δηλώσεων ισχύει μέχρι την 1/6, είναι ανακριβής. Βέβαια, καλό θα ήταν να έχουμε ήδη προβεί στην κατάθεση της υ.δ. πριν ο νόμος ξεκινήσει να ισχύει, ώστε να είμαστε καλυμμένοι σε περίπτωση ατυχήματος, καθώς όπως είναι γνωστό, η εικαζόμενη συναίνεση εφαρμόζεται από την 1η Ιουνίου.

Η έγκαιρη κατάθεση των δηλώσεων μαζικά, θα καταδείξει και το μέγεθος της αντίδρασης του κόσμου στη νεοεποχήτικη πρακτική της εικαζόμενης συναίνεσης, που αποτελεί και αυτή ένα μέρος της γενικής προσπάθειας εγκαθίδρυσης φασιστικού ελέγχου της ζωής των πολιτών, ακόμα και της βούλησής μας.
Η ταυτόχρονη προσπάθεια κάποιων αντιδημοκρατικών δυνάμεων που θέλουν να επιβάλουν «αντιρατσιστικά» νομοσχέδια ολοκληρωτισμού και φίμωση των φωνών κατά της «πολιτικής ορθότητας», που χτίζουν με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων λατρευτικούς χώρους των μουσουλμάνων, που χρηματοδοτούν φεστιβάλ και παρελάσεις διεστραμμένου περιεχομένου τα οποία προκαλούν το χριστιανικό αίσθημα, που γονατίζουν οικονομικά τους πολυτέκνους, που σχεδιάζουν κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και άλλα πολλά ων ουκ έστι αριθμός, καταδεικνύει το όλο φάσμα της νεοταξικής πραγματικότητας, στην οποία καλούμαστε να αντιδράσουμε με κάθε τρόπο. Ένας από αυτούς τους επιμέρους τρόπους, φρονούμε, είναι και η άρνηση να συμμετάσχουμε στο ύποπτο παίγνιο που στήνεται στη χώρα μας σχετικά με την διευκόλυνση στην αφαίρεση οργάνων.

Ήδη, πληροφορούμαστε ότι οι υπεύθυνοι του ΕΟΜ και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, έχουν θορυβηθεί από τον μεγάλο αριθμό δηλώσεων που καθημερινά τους κοινοποιείται. Έτσι, εφευρίσκουν τρόπους για να αποτρέπουν τον κόσμο από την κατάθεση της νόμιμης υπεύθυνης δήλωσης.
Συγκεκριμένα, ερωτηθήκαμε αν ισχύει ότι όσοι κάνουν υπεύθυνη δήλωση άρνησης δεν θα μπορούν να γίνουν λήπτες οργάνων (ούτε διπλών). Αρχικώς, να ξεκαθαρίσουμε, ότι κάτι τέτοιο ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ, καθώς ο νόμος πουθενά δεν προβλέπει ότι όσοι δεν δέχονται να γίνουν δωρητές οργάνων, δεν μπορούν να γίνουν λήπτες. Επιπλέον, η δήλωση μπορεί να ανακληθεί και προφορικά ανά πάσα στιγμή. Οι υπεύθυνοι του ΕΟΜ, λοιπόν, αν ισχύουν τα όσα μας έχουν καταγγείλει τουλάχιστον δύο διαφορετικοί πολίτες, παραπληροφορούν ως μη όφειλαν, τους πολίτες που δείχνουν ενδιαφέρον σε αυτό το σοβαρότατο ζήτημα.

Σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις διπλών οργάνων, λοιπόν, που λαμβάνονται από υγιείς δότες και με τις οποίες συμφωνούμε, καθώς τότε πράγματι χαρίζεται ζωή χωρίς να αφαιρείται κάποια άλλη, καλούμε τον κόσμο να μην ανησυχεί. Οι ανεπίσημες και προφορικές αυτές διαβεβαιώσεις-απειλές του ΕΟΜ είναι πέρα για πέρα αβάσιμες.

Ωστόσο, το ερώτημα, σχετικά με τη λήψη οργάνων από «εγκεφαλικά νεκρό» δεν θα πρέπει να μας απασχολεί. Ακόμα και αν δεν επιτρεπόταν σε εμάς η λήψη μοσχεύματος από «εγκεφαλικά νεκρό» ασθενή, θα έπρεπε οπωσδήποτε να προβούμε στην κατάθεση της δήλωσης. Διότι το εύκολο είναι να μη γίνουμε δότες. Το δύσκολο και ηρωικό, είναι ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΥΜΕ ΛΗΠΤΕΣ, αφαιρώντας έμμεσα τη ζωή κάποιου άλλου ανθρώπου για να ζήσουμε εμείς, αν το απαιτήσουν οι περιστάσεις. Έτσι, θα μπορούμε να αναφωνήσουμε μαζί με τον Προφητάνακτα το: «διὰ τοὺς λόγους τῶν χειλέων σου ἐγὼ ἐφύλαξα ὁδοὺς σκληρὰς». Να προτιμήσουμε δηλαδή να πεθάνουμε (αν βέβαια το επιτρέψει ο Θεός), παρά να αφαιρέσουμε τη ζωή κάποιου άλλου ανθρώπου, όπως έπραξε ο οσιακώς κοιμηθείς και μάρτυρας των μεταμοσχεύσεων π. Νικόδημος Γρηγοριάτης.

Χριστός Ανέστη


Χαράλαμπος Άνδραλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου