Δόξα τω Θεώ, πάντων ένεκεν. - Αγ. Ιωάννης Χρυσόστομος

Σάββατο 13 Μαΐου 2017

Πρέπει να συμμετέχουμε στις «Εορτές της Μητέρας», κτλ;


Νικόλαος Γεωργαντώνης

θεολόγος


Χριστός Ανέστη!!!

Παρατηρείται σήμερα ότι κάθε μέρα είναι αφιερωμένη σε κάποια «εορτή» και να τρέχει όλος ο κόσμος να την «εορτάσει». Έτσι έχουμε την ημέρα κατά του Καρκίνου, της Γυναίκας, κατά της Βίας, την εορτή της μητέρας, κ.α.

Αν το δούμε με καθαρή, αγαθή πρόθεση, φαίνεται ότι έχουν ωραίο θέμα αυτές οι εορτές και ότι διακατέχονται από πραγματική αγάπη. Αλλά αν ρίξουμε μια πιο κοντινή ματιά, θα δούμε ότι αυτές οι εορτές δεν εναρμονίζονται καθόλου με την Ορθόδοξη Παράδοση μας. Λ.χ. η εορτή της Μητέρας, στην Ορθόδοξη Παράδοση μας, εορτάζεται με την εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου. Να σημειωθεί ότι είναι μεγάλο λάθος να θυμόμαστε μια εορτή μόνο κατά την ημέρα που εορτάζεται.

Το πνεύμα του Οικουμενισμού που διακατέχεται από το συγκρητιστικό πνεύμα, θέλει να αποδεσμεύσει τον Ορθόδοξο Χριστιανό από τη Παράδοση του και να δημιουργήσει μια νέα Παράδοση. Ουσιαστικά, μετέχοντας σε αυτές τις «εορτές», μετέχουμε στο όλο πνεύμα του Οικουμενισμού. Μας λέει ο Απ. Παύλος, «στήκετε και κρατείτε τας παραδόσεις ας εδιδάχθητε είτε δια λόγου είτε δι’επιστολής ημών[1] Δεν είναι καθόλου τυχαίος ο λόγος του Αποστόλου Παύλου γιατί η Παράδοση ενυπάρχει στην Αγ. Γραφή και το αντίστροφο. Για αυτό, μην υιοθετούμε ξένες παραδόσεις έτσι γιατί «φαίνονται ωραία» ή «ε, δεν βλάπτουν και σε τίποτα». Οι μικρές και ασήμαντες λεπτομέριες δημιουργούν τα μεγαλύτερα προβλήματα στη ζωή μας. Έχει εισέλθει τόσο πολύ η Δυτική (άθεη) σκέψη που δύσκολα καταλαβαίνουμε το Ορθόδοξο από το ξένο.

Ας μην ξεφεύγουμε από αυτά που διδαχθήκαμε. Να τα μελετάμε και να μεταλαμπαδεύουμε στις επόμενες γενεές, ανόθευτα. Το Φώς της Αναστάσεως να φωτίζει και να μας στηρίζει όλους! Αμήν!



[1] Πρ. Θεσσαλονίκης 2, 15

1 σχόλιο: