Δόξα τω Θεώ, πάντων ένεκεν. - Αγ. Ιωάννης Χρυσόστομος

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Παραποίηση (Κακοποίηση) της Βυζαντινής Μουσικής

 Νικόλαος Γεωργαντώνης
θεολόγος/ιεροψάλτης


Χριστός Ανέστη!!!


Με μεγάλη θλίψη, βλέπω εδώ και αρκετά χρόνια να υποβαθμίζεται και να κατακρεουργήται η πανέμορφη Ελληνική Βυζαντινή Μουσική μας. Πολλοί έχουν βγεί για να "ψάλλουν" (αυτό νομίζουν) διάφορα κομμάτια της Εκκλησιαστικής μας μουσικής με κύρια θέματα τις μεγάλες εορτές της Εκκλησίας όπως Χριστούγεννα, Πάσχα, κ.α. Λίγο πολύ, όλοι μας τα έχουμε ακούσει από διαφόρους τραγουδιστές (Στ. Γονίδης, Γλυκερία, π. Νικ. Καβαρνός, Π. Γαιτάνος, κ.α.)

Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι αυτό που μας μεταφέρουν δεν είναι η αυτούσια ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ! Είναι μια ΚΑΚΙΣΤΗ ΑΠΟΜΙΜΗΣΗ που αλλοίωνει τελείως το θεόπνευστο χαρακτήρα και πνεύμα της Βυζ. Μουσικής. Πολλοί θα πουν "Μα ακούγεται πολύ ωραία." ή "Μας αρέσει.". Άλλο να σου αρέσει κάτι, και άλλο να λέμε ότι αυτό είναι Βυζ. Μουσική. Πρέπει να μάθουμε την παράδοση μας και να μην αφήνουμε τον καθένα τυχόντα να μπαίνει σε "ξένα χωράφια"! Άλλωστε, τόσοι ιεροψάλτες έχει η Εκκλησία που μεταφέρουν την αυτούσια παράδοση. Τόσες ηχογραφήσεις που σήμερα δεν ξέρεις τι να πρωτό ακούσεις!

Δυστυχώς, με αυτές κινήσεις, τα άγια κομμάτια της Εκκλησίας με την πλούσια Θεολογία τους, καταντάει απλώς ένα "show" που χρησιμοποίται για κέρδη και αυτοπροβολή. Παραδείγματα από διάφορα εξώφυλλα CD όπως εδώ. 

Δεν θέλω να θήξω κανέναν και δεν τα λέω αυτά με κάποιο μίσος έναντι των προσώπων αυτών που προβαίνουν σε τέτοια έργα, αλλά οι τραγουδιστές θα πρέπει να μένουν στο τομέα τους, σε αυτό που τους ταιριάζει. Είναι καλοί στο είδος μουσικής που κάνουν, αλλά όταν προσπαθούν να "ψάλλουν", τα κάνουνε "σαλάτα"!Κατηγορώ τα έργα, τις πράξεις που κάνουν! Εύχομαι ο Θεός να τους φωτίσει και να καταλάβουν τι κακό κάνουν στην Βυζαντινή Μουσική.

Εύχομαι όλοι να ψάξουμε, να ερευνήσουμε και να μελετήσουμε την πλούσια, πατροπαράδοτη Παράδοσιακή Ελληνική Βυζαντινή Μουσική μας ώστε να μην την ξεχάσουμε!!!

Και πάλι... Χριστός Ανέστη!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου