Δόξα τω Θεώ, πάντων ένεκεν. - Αγ. Ιωάννης Χρυσόστομος

Σάββατο, 28 Μαρτίου 2015

Κυριακή Ε’ των Νηστειών

Νικόλαος Γεωργαντώνης

Θεολόγος


           
Αυτή τη Κυριακή εορτάζουμε τη μνήμη της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας. Η Οσία Μαρία κανονικά γιορτάζει τη 1η 
Απριλίου αλλά όπως γράφει και το Ωρολόγιον (λειτουργικό βιβλίο της Εκκλησίας μας), «Ετάχθη δε αυτή και σήμερον, εγγίζοντος ήδη του τέλους της αγίας Τεσσαρακοστής, προς διέγερσιν των ραθύμων και αμαρτωλών εις μετάνοιαν, εχόντων υπόδειγμα την εορταζομένην αγίαν».


            Η Οσία Μαρία στα δώδεκα της χρόνια έφυγε από τους γονείς της και πήγε στην Αλεξάνδρεια όπου έζησε για 17 χρόνια, ζωή γεμάτη ασωτία. Μετά από περιέργεια, η οσία ξεκίνησε με πολλούς προσκυνητές να πάει για Ιεροσόλυμα για να παρακολουθήσει την ύψωση του Τιμίου Σταυρού. Εκεί όμως συνέχισε την άσωτη ζωή της και παρέσηρε πολλούς στην αμαρτία. Την ημέρα της υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, πήγε να μπεί στην εκκλησία και δεν μπορούσε να μπεί. Αισθανόταν μια αόρατος δύναμη να μην της επιτρέπει την είσοδο, ενώ οι υπόλοιποι πιστοί έμπαιναν στον ναό. Αυτό την τάραξε και αποφάσισε να αλλάξει την ζωή, μετανόησε και έτσι ο Θεός της επέτρεψε να μπεί στην εκκλησία. Μετά από την προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού, έφυγε για την έρημο, πέραν από τον Ιορδάνη ποταμό όπου έζησε για 47 χρόνια, χρόνια γεμάτα σκληρής ασκήσεως και προσευχής προς τον Θεό. Λίγο πριν το τέλος της ζωής της, συνάντησε τον ερημιτή Ζωσιμά όπου του εξομολογήθηκε αυτά που είχε κάνει στη ζωή της και κοινώνησε. Το ίδιο έγινε και το επόμενο χρόνο, ημέρα της Μεγάλης Πέμπτης. Το επόμενο έτος όμως, όταν ήρθε να κοινωνήσει ο ερημίτης Ζωσιμάς, τη βρήκε νεκρή με ένα σημείωμα που έγραφε, «Αββά Ζωσιμά, θάψε μου εδώ το σώμα της αθλίας Μαρίας, πέθανα την ίδια μέρα που με κοινώνησες των Αχράντων Μυστηρίων. Να εύχεσαι για μένα.».

            Η Οσία Μαρία η Αιγυπτία είναι παράδειγμα για όλους εμας τους Χριστιανούς, μαζί και με τον Όσιο Μωυσή τον Αιθίοπα, Άγιο Αυγουστίνο και πολλοί άλλοι, ότι ανεξαρτήτου τι έχουμε κάνει, αν υπάρχει θέληση και μετάνοια από εμάς, θα υπάρχει και σωτηρία. Δεν χρειάζεται να απελπιζόμαστε για το τι έχουμε κάνει και σε κατάσταση είμαστε. Ότι και να έχουμε κάνει, με μια κίνηση μπορούμε να αλλάξουμε αρκεί να έχουμε πραγματική μετάνοια και να αλλάξουμε ριζικά την ζωή μας.


Καλή μετάνοια και καλή Ανάσταση!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου