Δόξα τω Θεώ, πάντων ένεκεν. - Αγ. Ιωάννης Χρυσόστομος

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

"Βάλε λιβάνι παιδί μου"

Σχεδόν κάθε Κυριακή –εκεί κατά της εννιά το πρωί- άκουγα την ανήμπορη γειτόνισσα του διπλανού διαμερίσματος, να λέει στη κοπέλα που τη προσέχει: ‘’Άναψε το καντήλι εάν έχει σβήσει και βάλε λιβάνι παιδί μου’’. Ενώ η τηλεόραση μετέδιδε την κυριακάτικη λειτουργία.

Γνωρίζω δε πως σε κάποια χωρία της Ελλάδας, με δέκα-δεκαπέντε ψυχές, που η εκπεμπόμενη κυριακάτικη λειτουργία της ΕΡΤ τους κρατά δεμένους, με την δυο χιλιάδες ελληνική ορθόδοξη χριστιανική θρησκεία και την περιμένουν με ξεχωριστή λαχτάρα.
Και πολλοί Έλληνες του εξωτερικού, σε διάφορα μέρη του πλανήτη, όπου δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν ορθόδοξη εκκλησία, μέσα από το ιντερνέτ παρακολουθούν ανελλιπώς τις κυριακάτικες λειτουργίες της ΝΕΤ.
Παραδείγματα πάρα πολλά, θα σταθώ όμως σε ένα που προσωπικά έζησα στη μακρινή Αυστραλία. Σε μια πόλη της πολιτείας της Βικτώριας, τη Μιλντούρα (Mildura), εκεί ζούνε πέντε ελληνικές οικογένειες. Η Μιλντούρα είναι ένας έφορος τόπος που δίνει το 80% των αμπελιών του στη πολιτεία της Βικτώριας και το 60% οπωροφόρων.
Η Μιλντούρα απέχει εκατοντάδες μίλια απ’ τη Μελβούρνη και η κοντινότερη ορθόδοξη εκκλησία βρίσκεται περί τα 180 μίλια μακριά.
Με φιλοξένησαν για ένα τριήμερο στη Μιλντούρα, μια από τις εκεί ελληνικές οικογένειες. Το απόγευμα της Κυριακής ήρθαν άλλες δύο ελληνικές οικογένειες και ήμασταν περίπου 20 άτομα ελληνικής καταγωγής. Γύρω στις 7μμ έβαλαν στο ιντερνέτ την λειτουργία της ΝΕΤ και όλοι μαζί (παιδιά και μεγάλοι), παρακολουθούσαμε σε πλήρη κατάνυξη -ακριβώς σα σε εκκλησία- απ’ την οθόνη του υπολογιστή, τη Θεία λειτουργία από το Μητροπολιτικό Ναό της Αθήνας.
Εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, απ’ την μικρή βασανισμένη πατρίδα μας και η αίσθηση της ‘’ιντερνετικής’’ θείας λειτουργίας μας έφερνε τόσο κοντά…
Στη βεράντα του σπιτιού, μετά την λειτουργία όπου καθίσαμε οι μεγάλοι, άκουσα από έναν εβδομηντάρη την εξής συγκλονιστική φράση: ‘’Η φτώχεια της πατρίδας μάς έδιωξε αλλά ευτυχώς μέσα απ' την τεχνολογία να, που δεν μας εγκατέλειψε’’!!!
Περιττό να σας ομολογήσω ότι μετά απ’ το χαρούμενο ξάφνιασμα μου, ακολούθησε η επιβεβαίωση πως οι Έλληνες του εξωτερικού κρατούν γερά την θρησκεία, τις παραδόσεις και τα ήθη του λαού μας.
Τούτη τη κυριακάτικη σύναξη οι Έλληνες της μακρινής Μιλντούρας, έμαθα ότι την κάνουν σε διαφορετικά σπίτια κάθε Κυριακή.
Και έρχεται ο προβληματισμός
Πως θα δικαιολογηθούμε άραγε, εμείς οι προοδευτικοί Έλληνες της Ελλάδας, σε όλους εκείνους, τα ανήμπορα, τα ξενιτεμένα αδέλφια μας που δεν θα μπορούν πλέων να παρακολουθήσουν τη κυριακάτικη Θεία λειτουργία της ΝΕΤ επειδή την έκοψαν από το κρατικό κανάλι;
Ποιος έδωσε τέτοια εντολή, ποιος καθοδήγησε την κατάργηση της κυριακάτικης λειτουργίας;
Μόνο με το τρομοκρατικό καθεστώς της χούντας του Εβρεμ Χοντζα, στη Αλβανία του ‘60, μπορεί να συγκριθεί/δικαιολογηθεί η πράξη αυτή.

πηγή: tromaktiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου