Δόξα τω Θεώ, πάντων ένεκεν. - Αγ. Ιωάννης Χρυσόστομος

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Πότε ο αγώνας κατά της πλάνης και υπέρ της πίστεως καταντά κατά των ανθρώπων και υπερ της ανυψώσεως του εγωισμου.

Νικόλαος Γεωργαντώνης
θεολόγος - ιεροψάλτης


Πολλές φορές ο Χριστιανισμός δεν κινδυνεύει από τις σκοτεινές και άθεες δυνάμεις αλλά κινδυνεύει από τους "χριστιανούς" που δεν ζουν την πίστη τους ή παλεύουν δήθεν υπέρ της πίστεως, ζώντας σας ιεροεξεταστές έναντι των άλλων ανθρώπων. Όταν κάποιος δεν ακολουθεί την ορθή πίστη και εμείς αντί να τον βοηθήσουμε να επιστρέψει στον σωστό δρόμο με τρόπο ειρηνικό και τις ανάλογες πράξεις, αλλά τον κυνηγάω και τον στήνω στον τοίχο να τον χτυπάω μέχρι να αλλάξει κακήν κακώς τις πλανεμένς απόψεις, δεν είναι Ορθόδοξη τακτική αυτή. Ποιός είμαι εγώ (για όλους μας πάει αυτό) που θα τον κατακρίνω αλλά αναγκάσω να αλλάξει με την βία;;;

Τον τελευταίο καιρό, πολλούς βλέπω να μάχονται υπέρ της πίστεως (και πολύ καλά κάνουν, έτσι πρέπει) αλλά από τον υπέρ ζήλο τους, πέφτουνε στην παγίδα του εγωισμού και όποιος δεν συμφωνήσει με τις απόψεις τους (έστω και με μια ασήμαντη λεπτομέρεια που δεν έχει να κάνει με δογματικό θέμα) τον βρίζουν, εξευτιλίζουν και διαγράφουν. Δεν είναι σωστή τακτική και τέτοιες κινήσεις δεν θα φέρουν θεάρεστα αποτελέσματα. Οι Πατέρες με αγάπη και σεβασμό πολέμησαν τις αιρέσεις. Προσπάθησαν να νουθετήσουν και να επαναφέρουν τους αιρετικούς και όταν δεν άλλαζαν, δεν τους σταύρωσαν αλλά εφ'οσον επέλεξαν να φύγουν από την Εκκλησία, αφορίστηκαν.

Εμείς μπορούμε και οφείλουμε σε θέματα πίστεως να μιλήσουμε αλλά με αγάπη και σεβασμό στο άλλο πρόσωπο. Να μην ξεχνάμε ότι μπορεί και εμείς να είμασταν σε αυτή τη θέση. Θα μιλήσουμε, θα ομολογήσουμε και αν ο άλλος δεν θέλει να πιστέψει, το αφήνουμε στον Θεό, συνεχίζοντας την μαρτυρία όμως, χωρίς να τον ξεφτυλίζουμε ή να τον διασύρουμαι. Θα μάχουμε έναντι της πλάνης, αιρέσεως και όχι του προσώπου. Το πρόσωπο θα προσπαθήσουμε να το επαναφέρουμε, δεν ξέρουμε, μπορεί κάτι να μην έχει καταλάβει και να έχει πέσει σε αυτή την πλάνη. Αυτό που χρειάζεται κυρίως στις ημέρες μας είναι ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ για του πιστούς Ορθόδοξους Χριστιανούς!!!

Ας τα κρατήσουμε στο νου αυτά και ας πολεμήσουμε υπέρ της πίστεως χωρίς να τσακίζουμε τους αδελφούς μας, μόνο κακία και διχασμό δημιουργούν τέτοιες κινήσεις. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν είπα να μην ομολογούμε την πίστη μας και στους αιρετικούς απλώς να μην αφήνουμε το εγωιστικό πάθος να μας τυφλώνει. Καλόν αγώνα εύχομαι σε όλους!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου