Δόξα τω Θεώ, πάντων ένεκεν. - Αγ. Ιωάννης Χρυσόστομος

Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο για την βυζαντινή μουσική στο Ιάσιο


Με επιτυχία διεξήχθησαν  οι εργασίες του Masterclass(Ανώτερου Σεμιναρίου) Βυζαντινής Μουσικής στο Ιάσιο της Ρουμανίας. Το Masterclass πραγματοποιήθηκε  από τις 10 έως και τις 14 Ιουλίου 2012στο Πανεπιστήμιο Τέχνης «GeorgeEnescu» υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Μολδαβίας.  Το Θέμα του Masterclass ήταν: η Χρωματικότητα στην Οκταηχία. Δόθηκε η ευκαιρία επίσης σ αυτή τη συνάντηση να συνεορταστούν:
  • τα πέντε χρόνια Μasterclass,
  • τα 15 χρόνια της Χορωδίας «Βυζάντιον»
  • και τα 35 χρόνια της «Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας»
 
Για τους λόγους αυτούς βρέθηκε  στο Ιάσιο ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνταντινουπόλεως και Χοράρχης της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας κ. Λυκούργος Αγγελόπουλος. Συνέβαλαν επίσης με την παρουσία τους πρόσωπα γνωστά στον χώρο της βυζαντινής μουσικής όπως οι Γεώργιος Κωνσταντίνου, Χρήστος Τσιαμούλης, Αντώνιος Αετόπουλος και Κωνσταντίνος Λανάρας.
Σημαντική ήταν η παρουσία της Ομάδας Παλαιογραφίας της Βυζαντινής Μουσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με υπεύθυνη την επίκουρο καθηγήτρια κ. Αλεξάνδρου Μαρία. Η ομάδα συνέβαλε με τα ερευνητικά της εργαλεία και τις επιστημονικές της αναζητήσεις στην εμβάθυνση και διερεύνηση της παλαιάς παρασημαντικής.
Παράλληλα έλαβε χώρα και το Συμπόσιο Βυζαντινής Μουσικολογίας  με την συμμετοχή Ρουμάνων και Ελλήνων επιστημόνων. Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι έγιναν ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις και προήχθη ο επιστημονικός και μουσικολογικός διάλογος.
Για τους φιλοξενούμενους οι στιγμές ήταν συγκινητικές και ευχάριστες. Είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν την άριστη φιλοξενία, την αυθόρμητη διάθεση των συνέδρων και το αδιάπτωτο ενδιαφέρον τους για τη Θεωρία και Πράξη της Ψαλτικής Τέχνης. 

Στιγμιότυπο από την καταληκτήρια συναυλία
Κεντρικό ρόλο κατείχε  η τελική Συναυλία των Συνέδρων  το Σάββατο το απόγευμα στον καθεδρικό Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής, μέσα από την οποία αναδείχθηκαν σε πρακτικό επίπεδο οι κόποι των προηγούμενων ημερών. Ήταν ένα χαρακτηριστικό δείγμα της υπεύθυνης σε βάθος και πλάτος δουλειάς που γίνεται στο πανεπιστήμιο του Ιασίου και του ζήλου με τον οποίο προσεγγίζουν την Χορωδιακή Βυζαντινή Μουσική. Η συμβολή του κ. Αγγελόπουλου ήταν καθοριστική στη διδασκαλία και διεύθυνση της χορωδίας των Συνέδρων.   

Κατάμεστος ο ναός της Αγίας Παρασκευής στην καταλακτήρια συναυλία
 Τις επετειακές τους Συναυλίες έδωσαν και οι Χορωδίες: 
«Βυζάντιον» με Χοράρχη τον κ. Αdrian Sirbu για τον οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι είναι  ψυχή της όλης προσπάθειας και συνέβαλε τα μέγιστα στην πραγμάτωση των σκοπών του Συμποσίου.
 Η «Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία» επίσης με την εμπειρία των 35 ετών Ψαλτικής και Καλλιτεχνικής προσφοράς της απέδωσε ύμνους του Αγίου Ιωάννη του Κουκουζέλη σε μια εξαιρετική ερμηνεία στον Καθεδρικό Ι. Ν. της Αγίας Παρασκευής.
Η αυλαία έκλεισε  με τις δύο Χορωδίες στα αναλόγια της Αγίας Παρασκευής κατά την Κυριακάτικη δίγλωσση Θ. Λειτουργία.

Οι δύο πρωτεργάτες του Masterclass, Λυκούργος Αγγελόπουλος και Adrian Sirbu.
Το συμπέρασμα που βγήκε από το masterclass του Ιασίου μπορεί να συνοψιστεί στην οικουμενική διάσταση της Βυζαντινής μουσικής. Η Βυζαντινή Μουσική είναι ένα σημείο συνάντησης, ενότητας και αγάπης όλων των λαών, που ακολουθούν τον Βυζαντινό Λειτουργικό Τύπο.
Συγχαρητήρια στον Αdrian Sirbu και τους συνεργάτες του!  Θα περιμένουμε τα πρακτικά και τα επιστημονικά συμπεράσματα του Συμποσίου με ενδιαφέρον.
Πηγή: http://www.mcbis.ro/concrete/index.php

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου