Δόξα τω Θεώ, πάντων ένεκεν. - Αγ. Ιωάννης Χρυσόστομος

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Αυστηρά κριτήρια για την τέλεση των Ιερών Μυστηρίων

Στις προτάσεις του 19ου Ιερατικού Συνεδρίου των Ιερέων, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013 στις Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, για την τέλεση των Μυστηρίων που ομόφωνα συμφωνήθηκαν περιλαμβάνονται οι εξής:

1. Από τους μέλλοντας να έλθουν σε γάμου κοινωνία, να ζητείται Ληξιαρχική Πράξη Βαπτίσεως, ώστε να διαπιστώνεται ότι είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, βαπτισμένοι από κανονικό Ιερέα της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

2. Να ζητείται, επίσης, Πιστοποιητικό Τελεσθέντος Γάμου από Αναδόχους σε Βαπτίσεις και Παρανύμφους (Κουμπάρους) σε Γάμους, αφού σύμφωνα με απόφαση της Ιεράς Συνόδου, δεν επιτρέπεται σε όσους έχουν τελέσει πολιτικό γάμο, να γίνονται δεκτοί, ως ανάδοχοι.

3. Η ρίψη ρυζιού στους Γάμους να γίνεται μετά την τέλεση του Ιερού Μυστηρίου, κατά την έξοδο των νεονύμφων από τον Ιερό Ναό.

4. Στο ζήτημα της κοινής τελέσεως των μυστηρίων Βαπτίσεως και Γάμου, αποφασίστηκε η πιστή εφαρμογή της σχετικής Εγκυκλίου του Σεβασμιωτάτου, όπου περιγράφεται ακριβώς τί πρέπει να γίνεται και πρέπει να εφαρμόζεται.

Ακόμη, ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε και πάλι την ανάγκη της προετοιμασίας και ιδιαιτέρως εκείνων που προσέρχονται να τελέσουν τα Ιερά Μυστήρια, ώστε να γνωρίζουν το τι, το πώς και το γιατί τελείται καθετί και να συμμετέχουν ενσυνείδητα.


Πηγή: http://xristianos.gr/forum/viewtopic.php?f=172&t=10121

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου