Δόξα τω Θεώ, πάντων ένεκεν. - Αγ. Ιωάννης Χρυσόστομος

Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Διωγμός της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης π. Ευσέβιος Μεαντζια


Ποιός θα έλεγε ότι στο 21ο αιώνα θα ζούμε το διωγμό της Ορθόδοξης Εκκλησίας όπως στην εποχή του Διοκλητιανού ή του Στάλιν. 

Τόσα ανθρώπινα δικαιώματα του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ορθόδοξη Εκκλησία σαν να μην ισχύουν, και αυτό μπορούμε να δούμε ιδιαίτερα στις μέρες μας στον Μαυροβούνιο.

Με κάθε ύπουλο και δόλιο τρόπο η Κυβέρνηση του Μαυροβουνίου προσπαθεί να υποβαθμίσει την κανονικότητα της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο.

 Στο Μαυροβούνιο έχουμε μια Μητρόπολη Μαυροβουνίου με τον  Μητροπολίτη Αμφιλόχιο και τρεις Επισκοπές: την Επισκοπή Μπούδιμλε και Νίκσιτς με το Επίσκοπο Ιωαννίκιο,  τη Επισκοπή Μιλέσεβα με τον Επίσκοπο Αθανάσιο και την Επισκοπή Ζάχουμλιε και Ερζεγοβίνης με τον Επίσκοπο Δημήτριο. Δηλαδή τέσσερις κανονικές Επισκοπές του Πατριαρχείου Σερβίας.  Όλες αυτές Επισκοπές υπάρχουν σχεδόν 10 αιώνες ενώ το σημερινό κράτος Μαυροβουνίου υπάρχει από το έτος του 2006.

Μάλιστα από το 1852 έως 1910 ήταν Πριγκιπάτο του Μαυροβουνίου ενώ από το 1910 έως 1918 ήταν Βασιλιά του Μαυροβουνίου. Όμως κανένας από τους Ηγέτες του Μαυροβουνίου δεν θεωρούσε τον εαυτό του κάτι άλλο εκτός ότι είναι Σέρβοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, όπως μαρτυρούν τα γραπτά τους.

Με την έλευση των κομμουνιστών στην ηγεσία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ξεκίνησε φρικτός διωγμός της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. 
Οι κομμουνιστές εκτέλεσαν τον Μητροπολίτη Ιωαννίκιο μαζί με 120 Ορθόδοξους Κληρικούς μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Δυστυχώς και στις μέρες μας συνεχίζεται διωγμός της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας  στο Μαυροβούνιο από τους απογόνους των κομμουνιστών που σκότωσαν τον Μητροπολίτη Ιωαννίκιο και τους ιερείς. 

Ντυμένοι στα ρούχα της Δημοκρατίας πρώην κομμουνιστές του Μαυροβουνίου δεν έμαθαν να σέβονται ούτε τα ανθρώπινα δικαιώματα ούτε τους τάφους των προγόνων τους, οι οποίοι ήταν Ορθόδοξοι Σέρβοι. 

Το να αρνούνται να είναι απόγονοι των Σέρβων δικαιώματα τους όμως την κανονικότητα του Πατριαρχείου της Σερβίας και την περιουσία της δεν μπορούν να αρπάξουν με το δήθεν Νόμο τους Περί της νομιμότητας της περιουσίας πριν το έτος του  1918.
Τα λόγια του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ.κ. Βαρθολομαίου ότι η μόνη κανονική Εκκλησία στο Μαυροβούνιο είναι το Πατριαρχείο Σερβίας με τις Μητροπόλεως της περιφρόνησαν και υποστηρίζουν την ψεύτικη Εκκλησία του Μαυροβουνίου. 

Τα προηγούμενα χρόνια αλλά ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες και μέρες η Κυβέρνηση του Μαυροβούνιο παραβίαζε όλα ανθρώπινα δικαιώματα της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο. Πρόσφατα  έχουν  συλλάβει  τον Επίσκοπο Ιωαννίκιο και τους ιερείς που συμμετείχαν στην Λιτανεία την ημέρα του Αγίου Βασιλείου του  Όστρογκ.
Όμως σήμερα το πρωί ήρθαν στο νέο Μοναστήρι του Αγίου Βασιλείου του Όστρογκ κοντά στην παραθαλάσσια  πόλη Ούλτσιν και κατεδάφισαν το κονάκι της Μονής με τις μπουλντόζες, μάλιστα με την έντονη παρουσία των αστυνομικών. 

Χωρίς καμμία προηγούμενη ειδοποίηση ήρθαν και κατεδάφισαν το κτίριο της Μονής με την υποστήριξη της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας σαν να είναι οι μοναχές τρομοκράτες!

Με τέτοιο τρόπο η σύγχρονη Κυβέρνηση του Μαυροβούνιου συνεχίζει τα έργα των προγόνων τους των  κομμουνιστών και χωρίς ντροπή ήδη δημοσίευσε το αρμόδιο Υπουργείο του Μαυροβουνίου στο Twitter του ότι κατεδάφισαν το κτίριο επειδή δεν είχε οικοδομική άδεια. 

Τέτοια υποκρισία ντυμένη δήθεν στο ρούχο της Δημοκρατίας δεν υπάρχει πουθενά. Αν ήταν πραγματικά Δημοκράτες πρώτα έπρεπε να  ενημέρωσαν την Μητρόπολη Μαυροβουνίου  αλλά αφού δεν έχουν καμμία σχέση με την Δημοκρατία το έγκλημα τους θα παραμείνει στην ιστορία. 

Ήδη ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος δήλωσε σήμερα  μετά την Λειτουργία «ότι με τέτοια συμπεριφορά η Κυβέρνηση του Μαυροβούνιο θα μείνει χωρίς την ευλογία του Αγίου Βασιλείου του Όστρογκ!»

Ο Θεός να δώσει δύναμη στο Μητροπολίτη Αμφιλόχιο και στις μοναχές της Μονής του Αγίου Βασιλείου του Όστρογκ,  όπως και σε όλους τους Ορθόδοξους Σέρβους στο Μαυροβούνιο με την χάρη του Θεού να ξεπεράσουν αυτό πειρασμό και να βγούνε  νικητές.

Πηγή: www.enromiosini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου