Δόξα τω Θεώ, πάντων ένεκεν. - Αγ. Ιωάννης Χρυσόστομος

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Κρίση Πνευματική


Ο Γερ. Παισιος ελεγε: <<Καποτε οι χριστιανοι τρωγανε αναλαδο (νηστησιμο) φαγητο και εβγαζαν καναν αγιο,τωρα γιναμε οι ιδιοι οι χριστιανοι αναλαδοι>>



            Ο Γέροντας Παίσιος πολύ σωστά το λέει αυτό. Δυστυχώς η κοινωνία μας βρίσκεται σε κατάσταση πνευματικής κρίσης η οποία δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Η κατάπτωση που βιώνουμε σήμερα, είναι πρόβλημα το οποίο ξεκίνησε πριν πολλές δεκαετίες και δεν ασχολήθηκε κανείς με αυτό, το οποίο μας έφερε στην δυσχερή κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα.

Πρέπει ο καθένας μας να αναλογιστεί τι γίνετε γύρω μας. Χρειάζεται προσευχή και μετάνοια.  Δεν μπορούμε να κοιτάμε μόνο τον εαυτό μας, δεν μπορεί να μην μας νοιάζει τι γίνετε με τους συνανθρώπους μας. Σήμερα χρειάζεται περισσότερο παρά ποτέ να δείχνουμε αγάπη και συμπόνια στους συνανθρώπους μας. Όταν ακούς άνθρωποι με οικογένειες να χάνουν τις δουλειές τους, τα υπάρχοντα τους, δεν μπορεί εσύ να κάθεσαι και να λες «ευτυχώς που εγώ περνώ καλά». Αν μπορούσα να βάλω μια ταμπέλα σε αυτό που μας έχει φέρει στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα και αυτό θα ήταν η αναισθησία. Αυτό μας έχει κάνει "ανάλαδους", ο καθένας ασχολείται μόνο με τον εαυτό του, και δεν εννοώ στα πνευματικά θέματα που θα έπρεπε, αλλά στα υλικά.

Η σημερινή κρίση ίσως είναι αυτό που χρειαζόμαστε για να ξαναγυρίσουμε στον σωστό δρόμο. Με αυτόν τον τρόπο θα καταλάβουμε ότι με τα υλικά αγαθά δεν πετυχένουμε τίποτα στην ζωή μας εκτός από το να ζούμε μια ζωή μέσα στην δυστυχία.

Εύχομαι ο πανάγαθος Θεός να μας φωτίσει όλους ώστε να αλλάξουμε αυτόν τον κακό τρόπο ζωής και να επανέλθουμε στον σωστό δρόμο προς την Βασιλεία των Ουρανών.



Νικόλαος Δ. Γεωργαντώνης

Φοιτητής Θεολογικής Σχολής Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου