Δόξα τω Θεώ, πάντων ένεκεν. - Αγ. Ιωάννης Χρυσόστομος

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Παρέμβαση της Ιεράς Συνόδου για την εικονογράφηση στους ναούς


Λύση στο αισθητικό πρόβλημα της εικονογράφησης των σύγχρονων ναών επιχειρεί να δώσει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, με εγκύκλιο που απέστειλε στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και σε όλες τις Μητροπόλεις (αριθμ. εγκυκλίου 2260, στις 14/11/2012). Τα τελευταία χρόνια η δεινή οικονομική κατάσταση των πιστών κι επακόλουθα ο περιορισμός των εσόδων στους ναούς, έχει υποχρεώσει τους ιερείς και τα εκκλησιαστικά συμβούλια ν’ αναθέτουν τον εικονογραφικό διάκοσμο και τη συντήρηση των ναών σε τεχνίτες κι όχι σε ζωγράφους με εμπειρία και γνώση στην μνημειακή θρησκευτική τέχνη. Το πρόβλημα έχει οξυνθεί με την εκτεταμένη χρήση μεταξοτυπίας, που σαν αποτέλεσμα έχει την κακή φωτοτυπική αντιγραφή. Οι αποκαλούμενοι αγιογράφοι τοποθετούν επάνω στις επιφάνειες του ναού έτοιμες μεταξοτυπίες ή κάνουν χρήση ειδικού video-προβολέα (προτζέκτορα) κι επιζωγραφίζουν, αναπαράγοντας ξένες, έτοιμες συνταγές. Για πρώτη φορά μάλιστα στο εγκύκλιο σημείωμα γίνεται λόγος περί πνευματικής ιδιοκτησίας. 

Συγκεκριμένα, συστήνεται στους προϊσταμένους των ναών:
α) η αποφυγή εκκλησιαστικών ειδών ευτελούς αξίας και β) η απαγόρευση χρήσεως εγχρώμων φωτοτυπιών (μεταξοτυπίας), λόγω της δημιουργίας κακίστου αισθητικού αποτελέσματος και του κινδύνου εμπλοκής σε δικαστικές διενέξεις, λόγω κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας άλλων αγιογράφων.
Το θέμα της εικονογράφησης των ναών δεν είναι βεβαίως κάτι καινούργιο στη ζωή της Εκκλησίας. Θεσμικά απασχόλησε για πρώτη φορά τον Αρχιεπίσκοπο Θεόκλητο στις αρχές του περασμένου αιώνα, όταν επιχείρησε το 1905 να θέσει ένα πλαίσιο βασικών αρχών στην εικονογράφηση των νεοαναγειρόμενων μνημείων. Με ένταση τέθηκε στη δεκαετία του ’30, με μπροστάρη τον Φώτη Κόντογλου, όπου η Πολιτεία και μάλιστα διά νόμου επιχείρησε ν’ αποφύγει αισθητικά ατοπήματα. Έκτοτε, το πρόβλημα στη σύγχρονή του μορφή, παραμένει και ταλανίζει τη ζωή της Εκκλησίας.
Η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου
«Περί τοῦ διακόσμου καί τῆς χρήσεως ἐγχρώμων φωτοτυπιῶν (μεταξοτυπιῶνδιά τήν ἁγιογράφησιν τῶνἹερῶν Ναῶν»
Πρωτ. 5097
Αριθμ. Διεκπ. 2260 Αθήνα, 14ῃ Νοεμβρίου 2012
Πρός
Τήν Ἱεράν Ἀρχιεπισκοπήν Ἀθηνῶν καί
Τάς Ἱεράς Μητροπόλεις τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος

Ἐκ Συνοδικῆς Ἀποφάσεωςληφθείσης ἐν τῇ Συνεδρίᾳ τῆς Διαρκοῦς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς 6ης μηνός Νοεμβρίου .., καίκατόπιν προτάσεως τῆς Συνοδικῆς Ἐπιτροπῆς Ἐκκλησιαστικῆς Τέχνης καί Μουσικῆςγνωρίζομεν ὑμῖνὅτι  ἹεράΣύνοδοςἐν τῇ ῥηθείσῃ Συνεδρίᾳ Αὐτῆςλαβοῦσα ἐπίσης ὑπ’ ὄψιν τόσον τήν ἐπικρατοῦσαν δυσμενεστάτηνοἰκονομικήν κατάστασινὅσον καί τήν ἀνάγκην διατηρήσεως τῆς εὐπρεπείας καί τῆς παραδόσεως σχετικῶς πρόςτόν διάκοσμον τῶν Ἱερῶν Ναῶνἤχθη εἰς τήν Ἀπόφασινὅπως συστήσῃ εἰς ὑμᾶς : ατήν ἀποφυγήν χρήσεωςἐκκλησιαστικῶν εἰδῶν εὐτελοῦς ἀξίας διά τόν διάκοσμον τῶν Ἱερῶν Ναῶν καί βτήν ἀπαγόρευσιν χρήσεωςἐγχρώμων φωτοτυπιῶν (μεταξοτυπιῶνδιά τήν ἁγιογράφησιν τῶν Ἱερῶν Ναῶνλόγῳ τῆς δημιουργίας κακίστουαἰσθητικοῦ ἀποτελέσματος καί τοῦ κινδύνου ἐμπλοκῆς εἰς δικαστικάς διενέξειςλόγῳ κλοπῆς πνευματικῆςἰδιοκτησίας ἄλλων ἁγιογράφων.
Ἐντολῇ τῆς Ἱερᾶς Συνόδου
Ὁ Ἀρχιγραμματεύς
† Ὁ Διαυλείας Γαβριήλ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου