Δόξα τω Θεώ, πάντων ένεκεν. - Αγ. Ιωάννης Χρυσόστομος

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

Το Τριήμερο της Σαρακοστής στο Άγιον Όρος

 *Στο Άγιον Όρος το τριήμερο έχει άλλες διαστάσεις και άλλες έννοιες. Εκεί δεν έχει γλέντια κοσμικά και πέταμα χαρταετού αλλά έχει γλέντια πνευματικά και πέταμα εγκάρδιας προσευχής προς τα ουράνια…

Κατάνυξη, δέος, αδιάλειπτη προσευχή στον Άθωνα


Προσευχόμενοι στο κελί τους, με σκληρή νηστεία και συμμετέχοντας στις πολύωρες Ιερές Ακολουθίες των Ιερών Μονών Σκητών και πεντακοσίων κελιών, καλυβών και ησυχαστηρίων , θα υποδεχτούν οι Αγιορείτες πατέρες τη μεγάλη Σαρακοστή. Το τυπικό αυτό άλλωστε ακολουθούν εδώ και δέκα αιώνες.

Οι περισσότεροι μοναχοί απέχουν από τα πάντα, μέχρι και το νερό και τηρούν πλήρη ασιτία, μέχρι την Τετάρτη το μεσημέρι.Άλλοι πάλι, ανάλογα με τις δυνάμεις του καθενός, τρέφονται με λίγο παξιμάδι και ξηρά φρούτα.

Ενώ μέχρι το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας δεν επιτρέπεται ούτε το νερό.

Εν τω μεταξύ μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη το μεσημέρι οι αγιορείτες δεν θα απαντούν ούτε στα τηλέφωνα.

Την μεγαλή Σαρακοστη στο ‘Αγιο Ορος καθόλη την εβδομάδα από Δευτερα εως Παρασκευή γίνεται μία τράπεζα την ημέρα με τροφή χωρίς λάδι περί της τρεις το μεσημέρι. Μόνο Σαββατο και Κυριακή επιτρέπεται η τροφή με λάδι και λίγο κρασί.

Το τυπικό της μεγάλης σαρακοστής επιβάλλει μεγαλύτερη νηστεία , πολλές μετάνοιες και περισσότερη προσευχή είτε στο Ναό είτε στο κελί. Σχεδόν οκτώ με δέκα ώρες το 24ωρο βρίσκονται στην εκκλησία. Αποφεύγονται πολλές συνομιλίες και επικοινωνίες.

Αυτή η συστηματική άσκηση κατά τη μεγάλη Σαρακοστή, σύμφωνα με τους πατέρες της εκκλησίας, και ειδικότερα τον Άγιο Χρυσόστομο, προκαλεί στους δαίμονες μεγάλο φθόνο με αποτέλεσμα οι μοναχοί να υπομένουν πολλούς και μεγάλους πειρασμούς.

Τα αποτελέσματα της νηστείας δίδουν στον κάθε αγωνιζόμενο πιστό την ευκαιρία να μειώσει τα πάθη και να ελκύσει ως εκ τούτου τη χάρη και την ευλογία του Θεού.

Του Γιώργου Θεοχάρη

πηγή: nefthalim.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου