Δόξα τω Θεώ, πάντων ένεκεν. - Αγ. Ιωάννης Χρυσόστομος

Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Αναστήθηκε όντως ο Χριστός;Αν ο Χριστός δεν ανασταινόταν, οι μαθητές θα συνέχιζαν τη ζωή, που έκαναν πριν γνωρίσουν το Χριστό (ψάρια, τελωνείο κτλ) και δε θα έτρεχαν σ’ όλο τον κόσμο με στερήσεις και κινδύνους, ούτε θα έδιναν τη ζωή τους γι’ Αυτόν. Όταν οι θρησκευτικοί άρχοντες συνέλαβαν τον Πέτρο και τον Ιωάννη και τους έλεγαν να μη μιλούν και διαδίδουν ότι ο Χριστός αναστήθηκε, οι μαθητές απαντούσαν: «Είναι δίκαιο ενώπιον του Θεού εσάς να ακούμε περισσότερο παρά το Θεό; Δεν μπορούμε όσα είδαμε και ακούσαμε να μη λαλούμε» (Πραξ. 4, 19-20). Όταν τους συνέλαβαν ξανά, ο Πέτρος είπε: «Πρέπει να πειθαρχούμε περισσότερο στο Θεό παρά στους ανθρώπους. Ο Θεός των Πατέρων μας ανάστησε τον Ιησού που εσείς σκοτώσατε στο σταυρό» (Πραξ. 5, 29-30).
Ο Χριστός ως Θεός αναστήθηκε. Κανείς άλλος ιδρυτής θρησκείας δεν αναστήθηκε, ούτε βέβαια έκανε τα θαύματα του Χριστού.
Οι μαθητές είδαν σε πολλές εμφανίσεις τον αναστημένο Χριστό, ήταν αυτόπτες μάρτυρες της Αναστάσεώς Του και θυσιάστηκαν γι’ Αυτόν. Αν έκλεβαν το νεκρό σώμα και μετά διέδιδαν την ανάστασή Του, όπως έλεγαν οι Ιουδαίοι, δε θα κέρδιζαν τίποτα παρά διωγμούς και θάνατο. Δε δικαιολογείται η θυσία τους γι’ αυτό το «ψέμα». Κανείς δεν πεθαίνει για ένα ψέμα, που το λέει ο ίδιος.

Από το βιβλίο «Νεανικές Αναζητήσεις - Α’ Τόμος: Ζητήματα πίστεως» (σελ.60-61), Αρχ. Μαξίμου Παναγιώτου, Ιερά Μονή Παναγίας Παραμυθίας Ρόδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου