Δόξα τω Θεώ, πάντων ένεκεν. - Αγ. Ιωάννης Χρυσόστομος

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Καταγγελίες ότι το Facebook δεν διαγράφει τα προσωπικά δεδομένα

To Facebook θα ελεγχθεί από την Ιρλανδική επιτροπή προστασίας δεδομένων, έπειτα από καταγγελίες ενός Αυστριακού φοιτητή Νομικής σχετικά με την ασφάλεια των προσωπικών του δεδομένων.
Ο Μαξ Σρεμς αποφάσισε τον Ιούνιο να ζητήσει από το Facebook ένα αντίγραφο των δεδομένων του.
Ο Σρεμς έλαβε τελικά ένα CD από την Καλιφόρνια το οποίο περιέχει 1200 σελίδες με προσωπικές πληροφορίες και μηνύματα που ο ίδιος είχε διαγράψει από το προφίλ του τα 3 χρόνια που χρησιμοποιεί το site κοινωνικής δικτύωσης.

Στις 1200 σελίδες δεδομένων υπήρχαν απορρίψεις αιτημάτων φιλίας, διαγραφές φίλων του Μαξ και ένα αρχείο με όλες τις συνομιλίες που είχε κάνει. Επίσης υπήρχε μία λίστα με όλες τις φωτογραφίες που είχε βγάλει το tag, μία λίστα με όλους όσους είχε «σκουντήξει», σε ποιες εκδηλώσεις παρέστη (έκανε attend), σε ποιες όχι, κτλ.
Οι πληροφορίες κατανέμονται σε 57 κατηγορίες στις οποίες συμπεριλαμβάνονται όλα τα «like», μία λίστα με πληροφορίες που δείχνουν από που συνδέθηκε, μαζί με IP διευθύνσεις. Υπάρχει και μία λίστα που περιέχει διευθύνσεις e-mail τις οποίες ο Σρεμς δηλώνει πως δεν έχει «ανεβάσει» ποτέ και πως το Facebook τις συνέλεξε από τα προφίλ των φίλων του.


«Ανακάλυψα πως το Facebook είχε κρατήσει πολύ προσωπικά μηνύματα που είχα γράψει και στη συνέχεια διαγράψει, τα οποία, εάν εκτεθούν δημόσια, θα μπορούσαν να γίνουν εξαιρετικά επιζήμια για τη φήμη μου» δήλωσε ο Σρεμς σε συνέντευξή του.
«Με το να κρατάει πληροφορίες τις οποίες υποτίθεται πως ο χρήστης έχει διαγράψει, το Facebook λειτουργεί σαν την KGB και την CIA», προσθέτει.
Ο νεαρός φοιτητής έκανε έναν κατάλογο με 22 καταγγελίες για το Facebook σε συνεργασία με την Ιρλανδή επίτροπο προστασίας δεδομένων. Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να γίνει ο πρώτος έλεγχος του site. Η επιλογή της Ιρλανδίας έγινε καθώς η ιρλανδική θυγατρική του Facebook ελέγχει τους Ευρωπαίους χρήστες.

Εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε πως η εταιρεία απλώς έδωσε στον νεαρό φοιτητή τις πληροφορίες που ζήτησε στις οποίες«περιλαμβάνεται και μία σειρά από άλλα πράγματα τα οποία δεν χαρακτηρίζονται ως προσωπικά δεδομένα, καθώς και αναλύσεις του site». Όσον αφορά τα μηνύματα: «Οι άνθρωποι μπορούν να διαγράψουν τα μηνύματα από τα είσερχόμενά τους αλλά δεν μπορούν να διαγράψουν τα σταλθέντα από τα μηνύματα των φίλών τους»

Ο Μαξ Σρεμς έχει οργανώσει εκστρατεία στο διαδίκτυο ενάντια στην τακτική διατήρησης διαγραμμένων πληροφοριών του Facebook και δηλώνει: «Η πληροφορία είναι δύναμη, και οι πληροφορίες για ανθρώπους, είναι άσκηση δύναμης σε ανθρώπους. Τι μπορεί να συμβεί αν κάποιος παραβιάσει τα προσωπικά δεδομένα;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου