Δόξα τω Θεώ, πάντων ένεκεν. - Αγ. Ιωάννης Χρυσόστομος

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Αρχαία Ελλάδα, πολιτισμός, Ορθοδοξία και Νεοέλληνες. Μέρος Γ'

Του Χαράλαμπου Πρωτοπαπά

Γ' ενότητα.

Η αλήθεια ήταν, είναι και θα είναι μία και αναλλοίωτη στο σύνολο της, αλλά και στα εξ' ων συνετέθη.

Ορθοδοξία, φιλοσοφία και επιστήμη, συμφωνούν για το τρισυπόστατο της ψυχής, και για το άυλον αυτής.

Οι αρχαίοι μας φιλόσοφοι έλεγαν, "ΝΟΥΣ ΟΡΑ, ΝΟΥΣ ΑΚΟΥΕΙ", και βέβαια είχαν τα υπέροχα συγγράματα τους για την υγεία του νού, ώστε και το σώμα να είναι υγειές...

Η εκκλησία του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού διδάσκει και καλεί τους πιστούς σε μετάνοια, δηλαδή αλλαγή του κοσμικού τρόπου σκέψης σε πορεία προς το θέλημα του Θεού.

Συχνά - πυκνά ακούγαμε τον διάβολο κατά την ώρα που ο μακαριστός γέροντας π.Σάββας Αχιλλέως διάβαζε τις ευχές που εξόρκιζαν τις πονηρές δυνάμεις να λέει. "Θέλω να τα γκρεμίσω όλα ρε παπά. Όχι τα ντουβάρια ρε, αυτά που έφτιαξες με το πνεύμα", αυτά θέλω να γκρεμίσω." Και συνεχίζει ο τρισκατάρατος. "Το μυαλό να σου πάρω ρε παπά, αυτό θέλω. Και τότε θα σε κλαίνε όλοι ρε, κι αυτοί που σε εμπιστεύονται(εννοούσε τους πιστούς), κι αυτή που σε προστατεύει"(εννοούσε την Παναγία μητέρα).

Ο Πάνσοφος και Παντοδύναμος Τριαδικός Θεός ημών των Ορθοδόξων Χριστιανών αγάπησε τόσο πολύ τον άνθρωπο, ώστε έδωσε ο Θεός πατέρας τον μονογενή υιό του και Θεό να γεννηθεί από την παρθένο Μαρία, και ως Θεάνθρωπος τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος, σταυρώνεται ανασταίνεται, και χαρίζει στους ανθρώπους την αιώνια ζωή. Ιω Γ,16. Στους ανθρώπους όμως εκείνους που θα ακούσουν τα λόγια του, και θα ζήσουν όπως εκείνος δίδαξε.

Αρχηγός και ιδρυτής της Ορθοδόξου μας πίστεως ο Χριστός, και πριν επιστρέψει στο Θρόνο που πάντοτε είχε δίπλα στον πατέρα Θεό έδωσε τις εντολές του, και τα μυστήρια εκείνα τα οποία αν ο άνθρωπος δεχθεί και πιστέψει, τότε θα αποκτήσει ξανά το "αρχαίο κάλλος" και θα εισέλθει στην βασιλεία του Θεού.

Επτά μυστήρια με τα οποία η ορθόδοξος εκκλησία του Χριστού πορεύεται δια μέσου των αιώνων, και δια της επενέργειας του τρίτου προσώπου της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος, του Παρακλήτου Πνεύματος αυτά λειτουργούν και αλλάζουν τον πτωτικό άνθρωπο, και τον μετατρέπουν σε επίγειο άγγελο φωτός.

Αφετηρία πάντων η μετάνοια, της οποίας αρχή ορθολογισμού και σταθερής πορείας προς την αγκαλιά του Χριστού είναι το μυστήριο της Ιερής εξομολόγησης.

Να τονίσουμε πως η εξομολόγηση είναι η αρχή της μετάνοιας, και να γνωρίζουμε πως ο διάβολος επιτίθεται στον άνθρωπο που με ειλικρίνεια προσέρχεται σ' αυτό το μυστήριο, γι αυτό και χρειάζεται ο Χριστιανός που για πρώτη φορά εξομολογείται, να είναι αποφασισμένος πως θέλει να αλλάξει τον κοσμικό τρόπο ζωής του, σε Χριστοκεντρικό...

 Η συνέχεια στην Δ' ενότητα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου