Δόξα τω Θεώ, πάντων ένεκεν. - Αγ. Ιωάννης Χρυσόστομος

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Αρχαία Ελλάδα, πολιτισμός, Ορθοδοξία και Νεοέλληνες. Μέρος Δ'

Του Χαράλαμπου Πρωτοπαπά

Δ' ενότητα.

Ανεκτίμητης αξίας το δώρο του Θεού προς τον άνθρωπο. Διά της θυσίας του δευτέρου προσώπου της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος, ο μετανοημένος άνθρωπος δύναται πλέον να εισέλθει στους κήπους της βασιλείας του Θεού.

Ω! Τι κάλλος κι' υπερκόσμια ομορφιά σκέπαζαν τους πρώτους Χριστιανούς. Περνούσαν από φρικτά βασανιστήρια, τους έκαιγαν, τους έριχναν στα θηρία κι όμως δεν κατάφεραν οι εχθροί να τους αλλάξουν την πίστη, και να εξαφανίσουν την αγάπη τους προς τον Χριστό.

Τους αποκεφάλιζαν, κι όμως το γαλήνιο πρόσωπο τους χαμογελούσε, κι έτσι παρέδιδαν την ψυχή τους στο Σωτήρα Χριστό. Ουδεμία ομοιότης των σημερινών Χριστιανών με τους πρώτους. Εκείνοι έλεγαν, "Χριστιανός είμαι, δεν δέχομαι τους ψευδοθεούς και τα είδωλα".

Είχαν λεβεντιά αντρεία και τόλμη. Αρετές που χαρακτήριζαν και τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους, τις οποίες και δίδαξαν. "ΩΣ ΧΑΡΕΙΕΝ ΕΣΤ' ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΟΤΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ Η" μας λέγει ο Μένανδρος, Τι ομορφιά και χάρη έχει ο άνθρωπος, όταν όμως είναι άνθρωπος.

Και η εκκλησία του Κυρίου και Θεού ημών Ιησού Χριστού αναφέρει πως, "Και άνθρωπος εν τιμή ών ού συνήκε, παρασυνεβλήθη τοις κτήνεσι τοις ανοήτοις και ωμοιώθη αυτοίς."ψαλμ 48,13. Δηλαδή ο άνθρωπος δεν κράτησε το κάλλος και την λεβεντιά που του έδωσε ο Θεός, αλλά άρχισε να συμπεριφέρεται όπως τα ζώα και ομοιώθη με αυτά.

Ο εν τιμή άνθρωπος δεν γνωρίζει οργή, θυμό, άσκοπη αγωνία, κακούς και πονηρούς λογισμούς, αισχρές σκέψεις, μνησικακία, σκληροκαρδία και εκδίκηση. Χαρακτηρίζεται από πραότητα. Μας καλεί ο Χριστός και μας λέγει, "Μάθετε απ' εμού ότι πράος είμι και ταπεινός τη καρδία, και ευρήσετε ανάπαυσιν ταις ψυχαίς υμών."Ματθ.11,29.

Η πραότης αδελφοί μου πηγάζει από την καθαρή καρδία, εκφράζεται με όμορφο χαμόγελο και φωτίζει το πρόσωπο εκείνο που την έχει.

Να παρατηρήσουμε τον σημερινό άνθρωπο, τον προοδευτικό άνθρωπο του 21ου αιώνα. Του αιώνα των πολλών πανεπιστημίων και της "υψηλής" μορφώσεως. Τον Έλληνα που εις την δική του γλώσσα εγράφη ο λόγος του Θεού, το Ιερόν Ευαγγέλιο.Τον προοδευτικό μορφωμένο άνθρωπο που επικοινωνεί με Greeklish, στον γείτονα του δεν λέει καλημέρα, όμως τον έχει φίλο στο FB, όταν οδηγεί βρίζει με εκείνο το δημοφιλές"ρε Μ", στα γήπεδα ακούγονται φράσεις και λόγια υποκόσμου, στα τραγούδια "διασκέδασης" η μιζέρια, η απογοήτευση, κι οι επιθυμίες του διαβόλου, και φθάσαμε στους "γάμους"

με τους οποίους η επίσημη πολιτεία αναγνωρίζει τα ζεύγη...

Πρόοδος μεγάλη στην Ελλάδα και στην Κύπρο μας... Που είναι άραγε οι Θεματοφύλακες των ιερών αξιών, των ιερών παραδόσεων, και της αξιοπρέπειας; Στα όμορφα χρόνια ήταν ο παππούς και η γιαγιά. Συμβούλευαν τα εγγόνια τους με εκείνο το ωραίο ερώτημα. Αθεόφοβος είσαι παιδί μου και μιλάς έτσι; Δίδασκαν τον σεβασμό προς τον λόγο του Θεού πρώτα με το παράδειγμα τους, κι ύστερα με την συμβουλή τους. Πού είναι σήμερα η γιαγιά με το ευπρεπές όμορφο ντύσιμο της, και τ' όμορφο μαντήλι στο κεφάλι; Είναι στο κομμωτήριο και βάφει τα κοντά αγορίστικα μαλλιά της, και στη βόλτα με το καλτσόν ως εξωτερικό ένδυμα το οποίο ονομάζει "κολάν" διότι υπάρχει ίσως ακόμη η αίσθηση ολίγης ενοχής. Μαύρο κολάν,μαύρη μπλούζα, και κόκκινο νύχι η γιαγιά των εξήντα, εβδομήντα και ογδόντα ετών... Δείτε αδελφοί μου την εικόνα του αγίου Χαραλάμπους που πατά τον κατάμαυρο διάβολο με τα κόκκινα νύχια. Η γιαγιά λοιπόν έτσι ντύνεται σήμερα...

Τί παράδειγμα θα δώσει; Ακολουθούν η γιαγιά και ο παππούς την μόδα, θα την ακολουθήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Την μόδα όμως δεν την έχει άλλος, αλλά μόνον ο διάβολος.

Να μετανοήσουμε αδελφοί μου και να εφαρμόσουμε τα λόγια, την διδασκαλία και τα παραδείγματα των προγόνων  μας. Του αγίου Σπυρίδωνα, του Κύπριου αυτού  ανδρός που κοσμεί με την παρουσία του το ουράνιο στερέωμα,  μετά των  αγίων Χαραλάμπους, Νεκταρίου, Γερασίμου, και τόσων άλλων Ελλήνων , αλλά και από τα άλλα έθνη αγίων της Ορθοδόξου μας πίστεως. Να θυμηθούμε τα λόγια των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, Σωκράτη, Αριστοτέλη, Πλάτωνα οι οποίοι αληθινό Θεό δεν είχαν, κι αληθινό Θεό ζητούσαν.Να βάλουμε στη ζωή μας τα επτά μυστήρια της ορθοδοξίας μας και όλοι να επαναλάβουμε την φράση του Νέστορα, "Ο ΘΕΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΒΟΗΘΕΙ ΜΟΙ". Αν πράξουμε αυτό θα νικήσουμε τον "γίγαντα Λυαίο" που δεν είναι άλλος από τον Σατανά, κι έτσι θα έχουμε το θάρρος να πούμε, "Υπεραγία Θεοτόκε σώσον υμάς", "Ελέησον με ο Θεός κατά το μέγα σου έλεος", και βοήθησε Χριστέ μου να γίνουμε γνήσια παιδιά δικά σου ώστε να είναι"Χριστιανά τα τέλη της ζωή ημών". ΑΜΗΝ - ΑΜΗΝ ΑΜΗΝ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου